Cikkek

Feketén-fehéren a szájápolásról

Mit kell tudni aktív szenet tartalmazó fogkrémekről?

2020. 08. 29.

A fekete, ami fehérít: utánajártunk, mit tartalmaznak és hogyan hatnak a fekete színű, aktív szenes fogkrémek. Népszerűségük egyre nagyobb, pedig elsőre fura ötletnek tűnhet egy fekete pasztát kenni a fogunkra. Persze fogaink épsége nem csak hiúsági, hanem egészségügyi kérdés is, ezért nagyon nem mindegy, mivel ápoljuk őket.

Mi az az aktív szén?

Az aktív szén nagy felületű, porózus szerkezetű szén, amit növényi anyagok elszenesítésével állítanak elő. A gyógyászatban már évszázadok óta használják hasmenés és ételmérgezés kezelésére tabletta formájában. Ennek egyszerű oka van, méghozzá az, hogy olyan a szerkezete, mint egy szivacs, ami ráadásul hatalmas: egy gramm szén felülete a méretéhez képest is óriási, nagyjából 500 négyzetméter. A molekula ezért könnyedén tud kapcsolódni a különféle vegyi anyagokhoz, de szűrőként is gyakran találkozhatunk vele, hiszen nagy felülete miatt így is kifejti tisztítóhatását. Az orvostudomány régóta alkalmazza gyógyszer-túladagolás vagy mérgezés esetén, mert a mérgekhez kötődve megakadályozza azok felszívódását a bélben, így minimálisra csökkentve a beteget érő káros hatásokat.

Hogy kerül a szén a fogkrémbe?

Az aktív szén tehát porózus anyag, ez adta az ötletet, hogy a szájápolásban is hasznosítsák.  Fogtisztító és fehérítő hatása abban rejlik, hogy képes megkötni a klasszikusan sárgás fogakat eredményező szennyeződéseket és a csersavat, amelyek a kávé, a tea, a vörösbor és más ételek fogyasztásával járnak. Az aktív szenet tartalmazó fogkrémek általában nem tartalmaznak egyéb kémiai fehérítő anyagot, és anélkül távolítják el az elszíneződést okozó részecskéket, hogy koptatnák vagy károsítanák a fogzománcot. A fekete fogkrémek elterjedtségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már nem csak a bio vagy egészségtudatos kozmetikumok közül választhatunk aktív szenet tartalmazót, hanem az ismertebb márkák fehérítő hatású fogkrémei között is találunk aktív szenes termékeket.

Mossunk fogat szénnel?

Inkább ne. Az interneten számos praktika terjed a házi fogfehérítéssel, így az aktív szén használatával kapcsolatban is. A házilag készített, aktív szenes „fogpúder” és más házi szerek használata azonban veszélyes lehet. Az aktív szenet tartalmazó fogkrémek azért jelentenek biztonságos megoldást, mert a szén mellett még számos ápoló és tisztító anyagot tartalmaznak, és csak úgy kerülhetnek forgalomba, hogy a megfelelő egészségügyi tanúsítványokkal rendelkeznek. A mindennapi fogápolásban és fogaink egészségének megőrzésében sokat segíthetnek, de ha ennél erőteljesebb hatásra vágyunk, forduljunk inkább a fogorvoshoz!